Exposició

Coses que les coses diuen

17 octubre, 2020 a 17 gener, 2021

Exposició col·lectiva

Apertura: dissabte 17 d'octubre de 2020 a les 12h
Data final: diumenge 17 de gener de 2021
Espai: Planta baixa

Comissariada per Latitudes (Mariana Cánepa i Max Andrews).

ATENCIÓ: Amb motiu de les noves mesures COVID-19 a Catalunya, ​s'anul·len les visites guiades de cap de setmana.

​Avís: A causa de la situació sanitària actua pel COVID-19, el full de sala només estarà disponible online. El podeu descarregar aquí: PDF icon Full de sala - Coses que les coses diuen.pdf

---

A Coses que les coses diuen trobarem obres d’Adrià Julià (1974, resident a Barcelona i Bergen), Annette Kelm (1975, resident a Berlín), James N. Kienitz Wilkins (1983, resident a Nova York), Sarah Ortmeyer (1980, resident a Frankfurt am Main), Eulàlia Rovira (1985, resident a Barcelona), Francesc Serra i Dimas (Barcelona, 1877 - 1967), Stuart Whipps (1979, resident a Birmingham) i Haegue Yang (1971, resident a Berlín i Seül), a més de coses significatives procedents del fons dels Amics de la Fabra i Coats.

Creus en la capacitat de les coses per escriure la història humana? I per parlar en nom de la història natural? Has tingut mai uns pantalons de peto? Quan es tornen vitals els detalls trivials? Un còdol pot destruir un imperi si l’emperador s’ennuega tot sopant? El còdol podria ser declarat culpable?

Has tingut mai la sensació que allò que anomenem teoria i allò que anomenem art avancen en direccions diferents? No estaria bé que les exposicions fessin reflexionar sobre les possibles relacions entre subjectes humans i objectes inanimats? Ja no existeix l’inexplicable? El ritual expositiu encara és efectiu? Els museus et van trobar a faltar la primavera passada? La clau és clau?

La vida de les coses importa? Es pot fabricar la creació? ¿Consideres que una cosa ―com ara aquesta cadira― està ben feta si s’hi ha treballat de valent o també pot ser que valoris una cosa que s’ha donat amb facilitat? Quan es transformen les coses anodines en coses vintage? Si el significat d’una cosa no és estable, la seva importància com a prova queda minada? La crispeta és d’opinions fermes?

Saps de què va el luddisme? T’has expressat mai amb violència contra cap màquina? Relacionaries la desmaterialització amb la desindustrialització? ¿Et fa res afirmar que no tens facilitat per a la metafísica, que et costa connectar les particularitats amb les generalitats? Oi que l’acte de comprar pa implica un sistema molt més ampli, el del mercat mundial de cereals? T’has preguntat mai per què el dònut té un forat? Quin centre diu que ocupa un centre d’art? Has sentit les expressions “posar fil a l’agulla” o “filar molt prim”? Valores la coherència en un argument? Persegueixes la font, l’explicació, l’anàlisi o la descripció?

Penses de debò que si mires una cosa fixament t’acabarà revelant els seus secrets? El desig d’escriure sobre un cotxe petit és indici de la por que sigui inadequat? Què és una idea reduïda a la seva forma més simple? L’art pot tornar-se obsolet de la mateixa manera que pot ser recuperat? Com et van les coses?

Visites gratuïtes tots els dissabtes a les 18h i els diumenges a les 12:30h. Inscripció prèvia a centredart@bcn.cat  fins les 14:30h del divendres anterior al cap de setmana. Aforament màxim: 10 persones (mesura COVID-19).

Entrada gratuïta.

Guia de l’exposició i audioguia llegida per l’artista Eulàlia Rovira.  

Crèdits foto: Arxiu fotogràfic de Barcelona

Programació