Barcelona, compromesa amb les empreses gasela

Aquestes companyies poden arribar a duplicar la seva mida ràpidament i es caracteritzen per una gran capacitat de creació de feina.

..
07/05/2024 - 09:06 h

El nombre d’empreses gasela a Barcelona es troba en auge des de fa diversos anys. També conegudes com a empreses d’alt creixement, són petits negocis d’almenys 10 treballadors que augmenten la seva mida en poc temps, ja que creixen per sobre del 20 % en 3 anys.

A Barcelona, representen un 6,4 % de les empreses de 10 o més treballadors (348 d’un total de 5.452 negocis), i la seva capacitat de generar ocupació és evident: ja són 21.056 els llocs de treball que tenen actius a la ciutat, amb una mitjana de 60,51 llocs de treball per a cada empresa gasela.

Aquestes dades s’extreuen de l’Observatori d’Empreses Gasela, un informe impulsat per la Fundació Cotec per a la Innovació i la Universitat de Sevilla que analitza l’evolució d’aquestes petites empreses a l’Estat espanyol. L’informe va ser presentat a l’edifici MediaTIC de Barcelona fa unes setmanes amb la presència de l’alcalde, Jaume Collboni.

Ciutat líder en innovació

Entre les conclusions de l’informe, es pot veure que Barcelona és la segona ciutat amb més empreses gasela i que Catalunya agrupa un 17,4 % del total de gaseles del país. A l’acte de presentació, Collboni destacava que un 44 % de les empreses gasela de Barcelona han passat per Barcelona Activa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament, cosa que reflecteix el paper i el compromís del sector públic en el creixement del teixit empresarial.

L’estudi analitza també les branques d’activitat amb més empreses gasela. En el cas de Barcelona, el líder indiscutible és el sector de la programació, la consultoria i altres activitats relacionades amb la informàtica, que compta amb 64 empreses. A més, també destaca el districte 22@ com l’àrea innovadora de Barcelona per excel·lència, on més empreses gasela es desenvolupen.