Tornar

Recerca fotogràfica, creació i memòria històrica al Castell de Montjuïc

09/05/2024 - 12:33 h

Ajuntament de Barcelona

Una exposició dona visibilitat a pràctiques fotogràfiques que mostren com es recupera la història silenciada de la guerra i la repressió.

 

Com es recupera la memòria històrica? Us ho expliquen mitjançant l’art fotogràfic els autors i autores que han copsat les imatges que veureu a la mostra “Ressons de la memòria. Fotollibres del present”, un recull de les publicacions de l’Arxiu de Memòria Fotogràfica de la Guerra Civil que va néixer a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana l’any 2022. Del 13 de maig al 13 d’octubre, al Castell de Montjuïc.

Les exhumacions en fosses comunes de la Guerra Civil, els espais que en altres temps van ser escenaris de la repressió, les cares de les persones que la van patir… No són records agradables, però per evitar que aquests fets es reprodueixin, cal mantenir-ne viva la memòria. D’aquí l’interès d’una mostra que aplica la creativitat dels autors de les imatges i la tècnica fotogràfica a divulgar la tasca dels qui es dediquen a furgar en el passat per donar veu als qui no l’han tinguda fins ara i impedir que oblidem qui eren i perquè es van convertir en víctimes.

Les imatges relatives a projectes de preservació de la memòria històrica formen part de la quarantena de fotollibres que estan a la vostra disposició per a ser consultats al Castell de Montjuïc. Estan agrupats de manera temàtica, així que en trobareu que parlen amb imatges sobre les exhumacions que s’han anat fent en els últims anys o sobre les troballes relacionades amb la identitat de les persones assassinades, que denuncien la pervivència de símbols franquistes en l’espai públic o que mostren un seguit d’objectes trobats que, molts anys després, expliquen una pila d’històries. D’altres fotollibres, en canvi, us mostraran com desenvolupar l’esperit crític, a analitzar estratègies discursives i a qüestionar-vos els discursos històrics oficials. 

S’ha encarregat d’aplegar i organitzar tots aquests fotollibres la comissària Marta Martín Núñez. Els firmen autors i autores com Martí Llorens, Espe Pons, Montserrat Soto, Ignasi Prat, Noelia Pérez Sánder o Anna Jornet. N’hi ha moltíssims més (tants com fotollibres), però aquests i aquestes que esmentem participaran en visites guiades obertes al públic els dies 1 de juny i 21 de setembre.

Com veuen els fets traumàtics del passat, des de la distància entre generacions, els nets i netes dels qui els van viure? “Les seves mirades -explica la comissària – es construeixen des d’un cert buit —el dels silencis familiars incòmodes, la manca de memòria institucionalitzada o la manca de referents”.

Si voleu donar un cop d’ull als fotollibres que formen part de l’exposició “Ressons de la memòria. Fotollibres del present”, veniu al Castell de Montjuïc, però abans consulteu al web la informació al respecte.

Més informació